Frykter du talen?

Har du noen gang blitt bedt om å holde en tale, og fått litt panikk fordi du ikke helt vet hvordan? Har du sittet for skrive en tale, men ikke fått ned ett ord på arket? Har du måttet holde en tale på sparket? Jeg har løsningen for deg.

Uansett om talen skal handle om et tema, et produkt eller en person gjelder én lett huskeregel for å klare å holde talen:

Fortid - Nåtid - Fremtid

 Det vil si at til å begynne med prater du om hvordan det var før i tiden, for eksempel hva du og vennen din har opplevd sammen. Deretter prater du om hvordan ting er i dag, altså hvordan ditt forhold til denne vennen er i dag, hvor dere står nå. Til slutt lufter du litt tanker om fremtiden, hvordan du tror deres forhold vil være i fremtiden og hva du tror kommer til å skje.

Dette er en veldig lett huskeregel som faktisk funker. Ved å bruke denne lille regelen klarer du å skrive en flott tale, eller faktisk holde en tale på sparket. Jeg lærte teknikken av læreren min, Geir Knutsen, på BI, og kommer alltid til å huske den.

Det går selvfølgelig an å lage sin egen vri på talen, dette er bare én oppskrift. Altså den "oppskriften" jeg synes er enklest og lettest å huske.

Denne regelen kan brukes i standard tale form, men også ved dikt. Det går fint an å skrive et dikt eller en sang på fortid-nåtid-fremtid-metoden.

Ligger problemet mer i det å holde selve talen; at du gruer deg til å snakke foran en forsamling, vel, det finnes  løsninger for det også!

Min løsning er å skrive en sang i stedet for en tale. Så skriver jeg sangen ut i ett eksemplar til hver gjest, oppgir melodi og får alle til å synge. Å holde en evt  tale sammen med andre hjelper også.Vil du absolutt ikke holde tale eller synge er der fortsatt en løsning: et album/scrapbook kan fungere som et substitutt for en tale. Du kan lime inn bilder fra fortid og nåtid. Det er en veldig fin gave som jeg vet fra erfaring at vil falle i smak. Du finner tips til scrapbooking på bloggen min her.

Disse tipsene gir jeg i grunnlag av min erfaring fra å holde taler. Jeg holder taler, dikt, sang o.l i ethvert stort besøk jeg er i. Det har jeg gjort siden barneskolen. Folk setter veldig stor pris på det og det gir meg mye å kunne holde en tale for noen jeg er glad i. " Det er bedre å gi enn å få."Lykke til, og still gjerne spørsmål om du lurer på noe.

13 kommentarer

Jeg har blogg vs blogg på bloggen min litt lenger nede ! Kanskje du har lyst til og bli med ? : D (aaa'

Mattie Nishobora

08.10.2010 kl.21:58

aww, så koselig blogg!! Ha en fin helg ^^

magelsseen

08.10.2010 kl.22:00

Fiin blogg!! kommenter tilbake?<3

Have You Met Miss Jones?

08.10.2010 kl.22:00

Veldig bra :D Jeg skal holde tale i min søsters bryllup om ca ett år, og bør kanskje begynne å øve allerede nå :P

Ida Amalie

08.10.2010 kl.22:05

Dere er så flinke atte der der går så bra !

dipithard

08.10.2010 kl.22:18

Så fine tips. Har holdt tale en gang, og det var mer enn nok for meg.

bigandsmallmedusa

08.10.2010 kl.22:26

å holde en tale er aldri lett. Eg er ikkje noke tale-person, og vart redd kvar gong eg skulle holde forelesning eller noke foran klassa. hehe...

dreeza

08.10.2010 kl.22:29

Dette går jo så bra attte:D

Iselin

08.10.2010 kl.22:34

Du e en flinkiss ;) Skal jo være forlover til sommeren så det blir spennende! Gleder meg fakisk litt jeg hehe. Men ble jo litt kurert i russetiden for den værste redselen!!!

MaDammIngrid

08.10.2010 kl.22:43

bigandsmallmedusa: Det er sant at det er vrient ja:)

MaDammIngrid

08.10.2010 kl.22:44

dipithard: Prøv igjen, til slutt kommer du over "kneiken":)

MaDammIngrid

08.10.2010 kl.22:44

Have You Met Miss Jones?: Jeg liker å begynne på talen tidlig, så er du sikker på den blir ferdig og bra og så får du øvet godt:) Lykke til
heij, blei det deg som vant blogg vs blogg som folk kan stemme på ? Ta en tur innom min blogg og se etter : )

Skriv en ny kommentar

hits